Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ο θεός των μικρών πραγμάτων

Το μυστικό των πραγματικά σπουδαίων βιβλίων είναι... ότι δεν έχουν μυστικά». Πώς ν’ αμφισβητήσει κανείς τα λόγια της Αρουντάτι Ρόι, αφού το «σπουδαίο μυστικό» της διαδόθηκε σε είκοσι έξι χώρες προτού καν εκδοθεί; Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, το πρώτο της μόλις βιβλίο, απέσπασε τη μεγαλύτερη διάκριση στο χώρο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το Βραβείο Μπούκερ 1997.
Δύο όμορφα, αγνά δίδυμα παιδιά και η υπέροχη μητέρα τους επιστρέφουν για να ζήσουν στο πατρικό της σπίτι, στο Αγιέμενεμ, στην Ινδία, αφού ο ιδιόρρυθμος πατέρας τα έχει εγκαταλείψει. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία όπου οι δίδυμοι ήρωες παίζουν τους ρόλους τους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ένας έρωτας απαγορευμένος, μια λαχτάρα για μακρινούς ορίζοντες, ένα ποτάμι που μιλάει μια γλώσσα ονειρική, κι ένας θεός που τα πάντα ορίζει.
Η  Ινδή συγγραφέας έχτισε με μαεστρία την ιστορία μιας εύπορης οικογένειας που πλήττεται από έναν τραγικό θάνατο, και την αναπόφευκτη διάσπαση των μελών της που, σαν απομαγνητισμένα ηλεκτρόνια θα εκτροχιαστούν από την προκαθορισμένη κοινή τους πορεία... Μέσα στα πάθη και τον αισθησιασμό, το κείμενο φτιάχνει το δικό του λεξιλόγιο από εικόνες. Η Αρουντάτι Ρόι υφαίνει τον ιστό της αφήγησης με δεξιοτεχνία και ομορφιά και το ξετύλιγμα της ιστορίας έχει τη δύναμη να ταράζει, να συνεπαίρνει, να μαγεύει τον αναγνώστη. Χωρίς να έχει ζήσει ποτέ μακριά από την πατρίδα της, χωρίς να ξεχνάει ούτε στιγμή τη γλωσσική παράδοση, κατάφερε να γράψει στα αγγλικά ένα μυθιστόρημα που σου κόβει την ανάσα. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στην Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία με εξαιρετική αποδοχή και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" θα γίνει την Τρίτη 29 Απριλίου στις 8:30 μ.μ. Θα διαβαστεί το βιβλίο της Arundhati, Roy "Ο θεός των μικρών πραγμάτων"

Ευγενία Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου